SABUNLAŞMA NEDİR ve KOSTİK MİKTARI NASIL HESAPLANIR?

6 Eyl
Sabunlaşma oranını hesaplama:
Kendiniz ve sevdikleriniz için doğal sabun yapmak istiyorsanız ilk olarak doğru formüllerle işe başlamakta fayda vardır. Doğru formüller sizi doğru sonuçlara götüreceği gibi yapacağınız el yapımı doğal sabunların kalitesini de belirleyebilmektedir. Doğru formüller doğru sabunlaşmayı gerçekleştirmenize yardım eder. Hatta bir tık ileri taşımanız için size seçenekler sunar.
Kullanacağınız her yağın (gerek bitkisel gerek hayvansal) farklı oranlarda sabunlaşma oranları vardır. Bu sabunlaşma oranları doğru hesaplayabilmek sizin yapacağınız sabunun sonucuna etki edebilmektedir. Elinizde bulduğunuz bir formül var, bu formülün içinde zeytin yağı, su ve kostik olsun. Zeytinyağı yerine başka bir yağ koymaya karar verdiğinizde yada zeytin yağını azaltıp başka çeşit yağ eklediğinizde tekrar su ve kostik oranını belirlemeniz gerekmektedir. Çünkü her yağın sabunlaşma katsayısı farklıdır.
Sabunlaşma sayısı nedir:
Doğal sabun yapımı dışarıdan her ne kadar kolay gözükse de kendi içerisinde bir çok önemli püf noktası barındırmaktadır. Bize gelen mail yada telefonlarda sabunun sertleşmediğini yada çok sertleştiğini bunun nedeninin ne olduğunu sıkça sorulmaktadır. Bunun bir çok nedeni olsa da bir liste yapıp bu sorunlara neden olacak olasılıkları teker teker elememiz gerekir. Ve eğer bir liste yapılacaksa ilk sıraya yazılacak şey sabunun formülü olacaktır. Çünkü bize yaptığımız el yapımı sabunun formülü çok şey anlatmaktadır.
Sabunlaşma Hesaplama:
Doğal sabun yapımı en az 3 hammaddeden oluşur: yağ, su ve kostik.
Eğer soğuk yöntem sabun yapacak iseniz sodyum hidroksit, sıcak yöntem sabun yapacak iseniz genelde potasyum hidroksit kullanacaksınız. Burada ki püf noktalardan biri sabunlaşmayı sağlayacak oranları doğru bir şekilde hesaplayabilmektir. Kullanacağımız su yada sıvı oranı ile kostik oranını belirleme de bize yol gösteren kullanacağımız yağ çeşidi ve miktarıdır. Çünkü her yağın sabunlaşma oranı farklıdır ve ayrı sabunlaşma hesaplaması yapmak gerekmektedir. Mesela aşağıda size birkaç örnek verelim:
1 gram Zeytin yağı için 0.1353 gram sodyum hidroksit veya 0.1906 gram potasyum hidroksit gerekir.
1 gram Ayçiçek yağı için 0.1358 gram sodyum hidroksit veya 0.1913 gram potasyum hidroksit gerekir.
Gördüğünüz gibi sabunlaşma hesaplaması her yağ için farklılık gösteren oranlar içermektedir. Dolayısıyla kullanacağınız yağların çeşidi ve ağırlığı size yeni formüller yapmanıza sebep olacaktır. Eğer bu oranlamaları doğru yapmaz iseniz yapacağınız sabun büyük ihtimal çöp olacaktır, yada kalitesi düşük bir sabun elde etmiş olacaksınız.
İnternette çok sayıda sabun hesap hizmeti veren site bulabilirsiniz. Aşağıda rastgele seçilmiş Türkçe bir sitenin adresi bulunmaktadır:

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir