ATIK YAĞLARDAN GENEL TEMİZLİK SABUNU YAPIMI

7 Eyl
KIZARTMA YAĞLARINDAN TEMİZLİK SABUNU YAPIMI
How to make potassium soap - D.I.Y. GardensHepimiz evlerimizde kızartma yapıyoruz. Kızartma için kullandığımız yağları da sık sık değiştirmek zorunda kalıyoruz. Kullanılmış olan yağ yemeğimizi pişirdikten sonra artık çevreye ciddi zararı olan bir atık haline geliyor. Gerçi günümüzde bu yağlardan biyodizel gibi faydalı şeyler de yapıyorlarsa da çoğumuz toplama noktalarına götürmekte sıkıntı yaşıyoruz. Ayrıca epeyce bir para verip aldığımız yağlar da resmen çöpe gidiyor. Gelin hep birlikte bunları değerlendirelim. Evde genel temizlik amacıyla ya da lavaboda ellerimizi yıkamak amacıyla sabun yapalım. Doğayı kirleten bir ürünü doğayı temizleyen bir ürüne çevirelim.
Bizim evde epeydir kızartma yağları birikiyordu. Eşim bunları ne yapacaksan yap bana kavanozları lazım deyince hepsini bir araya topladım ve arap sabunu yapmaya karar verdim. Bu yağla birlikte elimde azar azar kalmış tek başına bir sabunda kullanamayacağım kadar az olan yağları da değerlendireyim istedim.
Gerekli Malzemeler:
  1. Kızartma artığı ayçiçek yağı: 2080 gram
  2. Koyun içyağı: 235 gram
  3. Sığır içyağı: 62 gram
  4. Hindstancevizi yağı: 23 gram
  5. Hintyağı: 100 gram
  6. Zeytinyağı: 100 gram
  7. Potaskostik (Potasyum Hidroksit) (%90 saflıkta): 521.47 gram*
  8. Saf su: 988 gram
  9. Esans (Limon kabuğu uçucu yağı) 85 gram
  10. Toz şeker: 20 gram
  11. Termometre
  12. Isısı ayarlanabilir bir ocak
  13. Malzemeleri tartmak için uygun büyüklükte cam, çelik veya ısıya dayanıklı plastik kaplar ve 5 litrelik bir çelik tencere.
*Süperyağ olarak %5 kostik indirimi uygulanmıştır.
Yapılışı:
Yağları tartıp katı olan yağları eritecek kadar ısıtıyoruz. Suyu ve kostiği tartıp kostiği suya dökerek (tersini sakın yapmayın) tüm güvenlik tedbirlerimiz alınmış olarak eritiyoruz. Kostik çözeltisi 40 – 50 derece civarına kadar soğuyunca şekeri ilave edip eritiyoruz. Hem kostik çözeltisi hem de yağlar 50 derece civarına gelince kostik çözeltisini ocakta en kısık ateşteki tencerede yer alan yağların üzerine çok yavaş bir şekilde bir yandan da spatula ile karıştırarak ekliyoruz. Ekleme işi bitince varsa bir çubuk karıştırıcı ile 5 dakika kadar karıştırıp elle spatula yardımı ile karıştırmaya devam ediyoruz. Çubuk karıştırıcı şart değil ama varlığı sizi ciddi bir karıştırma iş yükünden kurtaracaktır. Yaklaşık 2 saat süre ile kâh mikserle kâh elle karıştırarak ısıyı 65 dereceyi geçmeyecek şekilde tutuyoruz. Yaklaşık 2 saat sonra çözeltimiz şekilden şekile girdikten sonra papara kıvamında bir kütle haline gelecek. Bu olduktan sonra 1 saat daha spatula ile karıştırmaya devam edip sabunumuzu pişiriyoruz.
Pişme işinin olup olmadığını anlamak için bir çay bardağına 100 mililitre kaynar su koyup içine 1 gram kadar sabunumuzu atıp sabunu eriyinceye kadar karıştırıyoruz. Bu esnada köpürtmemeye dikkat edelim. Köpürürse üzerine dezenfektan püskürtün az bir miktar kaybolacaktır köpük. Bu bardağın altına yazılı bir kağıt koyun. Üstten baktığınızda yazı kolayca okunuyorsa, bulanıklık yok denecek kadar azsa pişme işlemi olmuş demektir. pH ölçme imkanınız varsa bu çözeltiden örnek alıp ölçün. pH 8.5 ile 10.5 arasında olmalı. En ideali pH 9 civarıdır. Eğer bütün bu testler uygun sonuçlandı ise artık ocağın altını kapatıp sabunu 24 saat dinlenmeye alın.
24 saat geçince artık yer temizliği, koltuk kanepe silme, araba yıkama, bulaşık yıkama gibi işlerde sabununuz hazır.
SIVI SABUN YAPIMI:
39,514 Liquid Hand Soap Stock Photos, Pictures & Royalty-Free Images -  iStockYaptığımız bu sabunu su ile bir miktar seyrelterek lavaboda ellerimizi yıkamak için kullanabiliriz. Çok iyi bir temizleyici ve mikrop öldürücü olacaktır. Ayrıca ellerinize hiçbir zarar vermeyecektir. Gerek ayçiçek yağı gerek zeytin yağı çok iyi cilt bakımı yapar. Yağ asitlerinin dışında kalan yağdaki tüm faydalı içerikleri aynen sabununuzda size hizmet etmek için kullanmanızı beklemektedir.
Hadi o zaman yaptığımız arap sabunundan biraz sıvı sabun da yapalım.
Gerekli Malzemeler:
  1. 225 gram arap sabunu
  2. 25 gram kendi yaptığımız ve olgunlaşma sürecini doldurmuş katı sabun (yoksa sadece 250 gram arap sabunu kullanın)
  3. 500 gram saf su. Saf su yerine kaynamış soğumuş ve süzülmüş ambalajlı sulardan da kullanabilirsiniz. Çeşme suyu kullanırsanız sabununuz çok bulanık olur.
  4. Isıtmak için uygun büyüklükte çelik kap.
Yapılışı:
Önce katı sabunu ya rendeleyin ya da bir bıçakla minik minik doğrayın. Suyu bir tencerede kaynatın. Ocağın kapatıp tenceredeki kaynar suya katı sabunları atın. Köpürtmemeye çalışarak karıştırıp sabunları eritin. Katı sabun tamamen eriyince 225 gram tarttığınız arap sabununu da sıcak suya atın. Yine köpürtmemeye dikkat ederek hafif hafif karıştırın. Arap sabunu çok geç eriyecektir. Arada kaynatmamak şartıyla suyu ısıtabilirsiniz. Arap sabunu tamamen eriyince tencerenin kapağını kapatıp 1 gün dinlendirin. Ertesi gün sabunun üzerinde biriken köpüğü (ne kadar dikkat etseniz de bir miktar köpük oluşacaktır) alıp bulaşıkları yıkamak üzere ayırın. Uygun büyüklükte cam şişelere koyarak ağzı tam kapalı serin ve karanlık bir yerde saklayın. Buzdolabına koyarsanız donar, demedi demeyin.
Not:
  • Piyasada satılan sıvı sabunlar gibi berrak ve şeffaf sıvı sabun beklemeyin. Sabun soğudukça berraklığı kaybolur. Ayrıca pH 8’e yaklaştıkça da sabununuz bulanık olacaktır. 10,5 ve üzerinde ise berraklaşacaktır. Ama bu pH’daki bir sabunu kullanmak biraz cilt açısından riskli olacaktır.
  • Eğer renkli sabun yapmak isterseniz daha ilk yapım aşamasında istediğiniz bir yağ bazlı gıda boyasından 1 kg yağ başına 1 gram kadar boya katabilirsiniz. Su bazlı boyalar köpüğü de boyar. Yağ bazlı boyalardan kullanırsanız köpük bembeyaz olacaktır.
  • Kullandığınız parfüm 1’e 2 oranında seyreleceği için el sabunu olarak kullandığınızda yeterli gelmeyebilir. Eklemek isterseniz 1000 gram sıvı sabuna 5 gram olacak şekilde en son şişelemeden önce ekleyip şişeleyebilirsiniz. Sabun yaparken kullandığınız parfümü tercih etmeniz gerekiyor tabii.
Evet. Böylece ne yapacağımızı bilemediğimiz atık yağlarımızı güzel bir biçimde değerlendirdik. Yaptıklarınızı sağlıklı günlerde kullanmanız dileği ile.
Fotoğraf açıklaması yok.
Yağlar ve kostik karıştırıldı
Bir yiyecek görseli olabilir
İşlemin 45. dakikasında oluşmaya başlayan sabun parçacıkları
Bir yiyecek görseli olabilir
Sabun neredeyse pişmek üzere
Bir yiyecek görseli olabilir
Artık arap sabunu hazır
Fotoğraf açıklaması yok.
Erime testi sonucu alttaki yazılar okunabiliyor.
Fotoğraf açıklaması yok.
pH 9 civarında oldu ki ideal sabun pH değeridir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir