HANGİ DOĞAL SABUN NEYE İYİ GELİR?

7 Eyl

Peki birçok faydası olan bu sabunlar hangi derdin çözümü İşte sabun çeşitleri ve faydaları...

Birçok faydası olan doğal sabunlar hangi durumlarda kullanılır sorusunun cevabından önce sabunun yağ asitlerinin bazlarla (en çok kullanılanı sodyum hidroksit ve potasyum hidroksit) oluşturdukları tuzlar olduğunu hatırlayalım. Bu tuzlar yüzey aktif özelliğe sahiptir ve suyu köpürterek temizleme yeteneğine sahiptirler. Zaten bizim sabunu kullanma amacımız da budur.

Ayrıca bir bitkisel ya da hayvansal (kısaca doğal yağ diyelim) sabunlaştığında içinde bulunan bir çok faydalı bileşik aynen kalarak sabunda da varlığını sürdürür. Bir yağ sabunlaşmadan cilde ya da saça sürüldüğünde ne gibi faydalar sağlıyorsa o yağdan elde edilen sabun da aynı faydaları sağlayacaktır. Zira o faydaların oluşmasına sebep olan sabunlaşan yağ asitleri değil yağdaki o  mineraller, vitaminler gibi kıymetli bileşiklerdir ve soğuk yöntemle elde edilen sabunlaşma bunlara bir zarar vermez. Örneğin zeytinyağı çok iyi bir cilt bakım yağıdır. Cildi besler ve nemlendirir. Zeytinyağı sabunu da aynı şeyi yapar. Yanı sıra cildi temizler de. Cildimize göstereceği faydadan ötürü kullanmak istediğimiz yağları sürünerek “kirli” bir görünüme sahip olmamak adına bu yağların yerine sabunlarını kullanmak çok daha iyi bir çözümdür.

Bu ön bilgiden sonra gelelim hangi sabun ne işe yarar kısmına:

Kil özlü sabun

1- Kil özlü sabun :İçerdiği özler sayesinde cilt bakımında çok yönlü bir sabundur. Derin bir temizleyici olup kiri epidermisin derinliklerinden çıkarır. Cildi besler, sağlıklı bir görünüm kazandırır. Özellikle siyah noktaların giderilmesinde etkilidir.

Zeytin yağlı sabun2- Zeytin yağlı sabun : Zeytinin içeriğindeki tüm faydalı mineralleri bünyesinde barındıran zeytinyağlı sabun, çok eski çağlardan bu yana özellikle kadınların saç ve cilt güzelliği için kullandıkları doğal bir çözümdür. Kendine has hafif ve ferahlatıcı kokusu olan zeytinyağlı sabun, aynı zamanda yüksek oranda E vitamini içerir. Saçlara doğal bir yumuşaklık verir. Saçların elektriklenmesini önleyerek, parlaklığını da artırır. Doğal içeriği sayesinde saç köklerini besler, saç dökülmesini önler ve saçların hızlı uzamasını sağlar.

Tarçın özlü sabun3- Tarçın Sabunu: Genellikle sivilceye neden olan toksin ve kirlerin temizlenmesi için kullanılan bir sabundur. Ciltteki güneş lekeleri gibi kalıcı lekelerin zamanla yok olmasını sağlar. Saçların hızlı uzamasına yardımcı olur. Peeling etkisi olan sabun cildin ölü derilerden arınmasına yardımcı olurken, saç derisini derinlemesine temizler ve kepek oluşumunu önler. Tarçın sabunu ile yapacağınız sıcak su banyosu, gün boyu yaşadığınız stresi atmanızı sağlar. Tamamen bitkisel yağlardan elde edilen tarçın sabunu, ayak ve vücut terlemelerine karşı kullanıldığı gibi aynı zamanda cildinizi pamuksu bir görünüme kavuştururken istenmeyen cilt rahatsızlıklarının da giderilmesine destek olur.

 Bıttım sabunu4- Menengiç (Bıttım) Sabunu: Yabani antep fıstığı (yöresel olarak çitlenbik, bıttım veya menengiç adlarıyla da bilinir) yağından yapılan bir sabun çeşididir. Ülkemizin tüm kıyıları ve kıyıya yakın bölgelerinde yetişiyor olmasına rağmen Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaygın olarak üretilen bıttım sabununun faydalarını anlatmakla bitiremeyiz. Özellikle saç dökülmesine karşı etkisi ile bilinen bıttım sabunu; egzama, ergenlik sivilceleri, ciltteki yara ve tahrişler için oldukça faydalıdır. Vücutta kaşıntı problemleri olanların vazgeçilmezi olacak bıttım sabunu saçtaki kepek oluşumunun da önüne geçiyor. Bakteri oluşumunu önleyerek saç diplerindeki dökülmeyi ve kaşıntıyı gideren bu sabun mucizevi etkilere sahip.  Saç köklerini besler, kepeği ve yağlanmayı önleyip kuru saçları nemlendirir. Antiseptik özelliğinden dolayı saç diplerindeki yara ve tahrişleri tedavi edici özelliği vardır.
13- Papatya Sabunu: İltihap giderici etkisiyle bilinen papatya sabunu mikropları öldürür; cilde parlaklık verir ve yağlanmayı azaltır. Tahriş olmuş cildi rahatlatır, kızarıklığı önler ve güneş yanıklarının iyileşmesine yardımcı olur. Cildi beyazlatma etkisi de bulunan bu doğal sabun parlak ve ışıltılı bir görünüm elde etmenizi sağlar. Saçtaki kepek probleminin de önüne geçen papatya sabunu saç dökülmesi için de etkilidir.
14- Lavanta Sabunu: Antiseptik özelliği bulunan doğal sabunlardan bir diğeri olan lavanta sabunu, ciltteki sivilce ve siyah noktaların giderilmesine yardımcı olur. Cildi nemlendirdiği için kuru ciltlerin kullanımı için de uygundur. Saçtaki kepek oluşumunu engelleyen sabun yağ dengesini sağlayarak saçların ve cildin yağlanmasının önüne geçer. Vücuttaki kötü kokuları gidermede de oldukça etkili bir sabun olan lavanta sabunu cildi ferahlatır ve rahatlatır.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir