BURSA’NIN MEŞHUR SÜT HELVASI

21 Eyl

Bursa denince akla gelen lezzetlerden biridir süt helvası. Güzel bir kebabın veya Kayhan usulü pideli köftenin üstüne bir porsiyon süt helvası olmazsa olmaz. Hafifçe yanıp kabuklaşmış üstü, kadife gibi yumuşacık dokusu ve o mükemmel tadı. Bir kez yiyen bir daha vaz geçemez desek yalan olmaz.

Bu şahane lezzeti evde kendimiz yapabiliriz elbette. Ufak püf noktaları var, onlara dikkat etmeniz gerekecek. Tarifte yeri geldikçe belirteceğim onları.

Gerekli Malzemeler:

  • 150 gr. tereyağı
  • 1 su bardağı + 1 çorba kaşığı un (Yani bardak tepeleme dolu olacak)
  • 1.5 su bardağı şeker (1 su bardağı da kullanabilirsiniz)
  • 5 su bardağı süt (oda sıcaklığında)
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 tutam tuz
  • 1 paket vanilya (arzuya bağlı, istemezseniz ilave etmeyebilirsiniz)
  • Üzeri için 3-4 yemek kaşığı fındık veya ceviz kırıntısı

Yapılışı:

Şekerimizi bir tencereye alıp üzerine 1 su bardağı süt ekliyoruz. Tencereyi kısık ateşte sadece şeker eriyene kadar karıştırıp ısıtıyoruz. Şeker eriyince ateşten alıp üzerine kalan 4 su bardağı sütü ekliyoruz. Bu karışıma yumurta sarısını ve kullanmak isterseniz vanilyayı da ekleyerek iyice karıştırıp homojen hale getiriyoruz. Burada iyice karıştırıp homojen hale getirmek işin püf noktalarından biridir. İyi karışmazsa yerken yumurtanın kokusunu hissedersiniz. Laf aramızda, aslında tatlının orijinalinde vanilya yok. Ama çoğu insan yumurta kokusunu bastırma hususunda kendilerine güvenemedikleri için vanilyayı yumurta kokusunu bastırsın diye ekler. 

Diğer tarafta uygun büyüklükteki bir tencerede tereyağını eritiyoruz. Üzerine unu ve bir tutam tuzu ekleyip kokusu çıkana kadar, rengi de çok hafif sararana kadar karıştıra karıştıra kavuruyoruz. Burada ikinci püf noktası unun sadece kokusu çıkana kadar kavrulmasıdır. Fazla kavurursanız helva un kokulu olur.

Kavurma işi bitince sütü azar azar eklerken topak olmaması için de sürekli karıştırıyoruz. Kaynayana kadar karıştırmaya devam edip kaynadıktan sonra 2-3 dakika kadar pişiriyoruz. Pişen helvamızı uygun bir fırın tepsisine aktarıp üzeri kabuk bağlayana kadar yaklaşık 10 dakika bekletiyoruz. Bu esnada fırınımızı açıp 200 dereceye ısıtıyoruz. Tepsiyi fırına alıp üzeri kızarana kadar fırında bekletiyoruz.

Fırından çıkınca üzerine fındık veya ceviz kırıntılarını serpiştirip 10-15 dakika bekletip sıcak sıcak servis ediyoruz.

Arzu ederseniz fırın tepsisi yerine tek porsiyonluk küçük kaplarda da fırınlayarak bu şekilde de servis edebilirsiniz.

Şimdiden afiyet şifa olsun.

 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir