AYVA SİRKESİ

8 Eyl

Önce biraz ayvadan bahsedelim. Aslında hepiniz biliyor ve tanıyorsunuz ama ben biraz daha az bilinen yönlerini öne çıkarmak istiyorum. Ayva (Cydonia oblonga), gülgiller (Rosaceae) familyasından 4–5 m boylanan, kırmızı kahverengi gövdeli meyve ağacıdır. Derine gitmeyen yüzeysel kök sistemine sahiptir. Bildiğiniz gibi tuzlu yemeklere katılan nadir tatlı meyvelerden biridir ayva. Kebabı olur, tatlısı olur, reçeli olur, olur da olur. Çiğ de yenir pişmiş de. Her hali ile lezzetli bir meyvedir.

Rosaceae familyasındaki türlerin çoğu gibi çekirdekleri hidrojen siyanür içerir (bu acı bademlere karakteristik lezzetlerini veren maddedir). Küçük miktarlarda çekirdek tüketimi sorun olmasa da yüksek miktarlarda tüketim, solunum yetmezliğine ve hatta ölüme neden olabilir. Bu nedenle sirke kurarken veya reçelini yaparken çekirdekleri çıkarılmalıdır. Tabii taze yerken de.

AYVANIN İÇERİĞİ:

100 gramı 57 kalori olan ayvada 0,4 g protein, 0,1 g yağ, 15 mg C vitamini, 11 mg kalsiyum, 0,7 mg demir, 8 mg magnezyum, 197 mg potasyum, 4 mg sodyum bulunuyor. Potasyum açısından çok zengindir. Muzun 10 katı potasyum içerir.
Mide için faydalı lifler içeren ayva, göz sağlığını korumaya, kolesterolü dengelemeye, hücreleri yenilemeye de yardımcı oluyor. Anti-alerjik özelliği bulunan bu meyve, yüksek miktarda C vitamini içerdiği için inflamatuvar bağırsak hastalığına da iyi geliyor. Antioksidan özelliğiyle karaciğerin sağlıklı çalışmasını sağlayıp, kalbi ve damarları koruyor. Ayva yemek, stresten kaynaklanan zihin yorgunluğuna iyi gelirken, cinsel arzuyu da kuvvetlendiriyor.

AYVA SİRKESİ:

Her tatlı meyvenin sirkesi olduğu gibi tabii ki ayvanın da olur. Ayva sirkesi yapımının elma sirkesi yapımından hiçbir farkı yoktur. Yalnız çok sert bir meyve olduğu için içerdiği şekeri kolayca çıkarabilmek adına doğramak yerine rendelenmesi daha uygun olacaktır. 8 litrelik kavanoza 3 kg meyve rendesi yeterlidir. Su ilave ettiğinizde tatlandırmak için arzu ettiğiniz tatlandırıcıdan gerekli miktarda ilave ederek ağzını kapatabilirsiniz. Süreç diğer sirkelerde olduğu gibi ilerleyecektir. Ayva sirkesi sarımtırak olur ve aromasını aynen muhafaza eder.
Ayva Sirkesinin Faydaları:
Doğada hormonsuz, ilaçsız ve antibiyotiksiz olarak yetişen organik ayvaları kullanılarak üretilen ayva sirkesinin çok fazla hastalık ve soruna iyi geldiği bilinmektedir. Ayva sirkesi nelere iyi gelir sorusuna cevap olarak ise;
– Kemik ve kıkırdak yapısının güçlenmesine,
– Yaraların temizlenmesinde ve çabuk iyileştirilmesinde, yaralardan kaynaklı oluşan izlerin giderilmesinde,
– Hazmı kolaylaştırarak besinlerin daha kolay öğütülmesine,
– Dolaşım sistemi rahatsızlıklarına,
– Sindirim sistemi organlarında oluşan ülser ve gastrit gibi hastalıklara,
– Bronş ve bronşit gibi solunum yollarında oluşan problemlere,
– Yüzde bulunan akne, sivilce ve siyah noktaların giderilmesinde,
– Vücut metabolizmasını hızlandırarak kilo verimine,
– Anemi tedavisine iyi gelir.
Günde ortalama 2 yemek kaşığı ayva sirkesi tek olarak tüketildiğinde, vücut metabolizma hızı artar ve kilo verdirir, vücut direnci ve bağışıklık sistemi güçlenir, dolaşım, sinir ve sindirim sistemi koruyarak bireyleri hastalıklardan korur.
Her ne kadar tıbbi etkilerden bahsettimse de sürekli kullandığınız bir ilacınız varsa veya kronik bir hastalığınız varsa hekiminize veya eczacınıza danışmadan kesinlikle ister bitkisel olsun ister kimyasal olsun ilaç kullanmayın. Komşunuza iyi gelen ilaç, size zehir olabilir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir